Να σημειωθεί πως το 2016 σημαδεύτηκε από το αρνητικό του ξεκίνημα όταν στις 11 Φεβρουαρίου ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης διολίσθησε έως τις 420,82 μονάδες τα οποία αποτελούν χαμηλά 26 ετών. Η αργή και σταθερή ανοδική κίνηση που ακλούθησε οδήγησε την αγορά έως τις 656,15 μονάδες στις 31 Μάιου, αλλά έκτοτε η μεταβλητότητα συνεχίσθηκε.
δραχμας δεν διδω ταινια
O Γενικός Δείκτης Τιμών, σήμερα 31 Δεκεμβρίου 2016, έκλεισε στις 643,64 μονάδες, σημειώνοντας άνοδο 1,09%.Η αξία των συναλλαγών ανήλθε στα 30,354 εκατ. ευρώ, ενώ διακινήθηκαν συνολικά 44.315.165 μετοχές. Ανοδικά κινήθηκαν 72 μετοχές, 38 πτωτικά και 17 παρέμειναν σταθερές.
Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, τη μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι μετοχές της Alpha Bank (+4,40% στα 1,90 ευρώ), της Eurobank (+2,71% στα 0,645 ευρώ), της Coca Cola HBC (+2,02% στα 20,69 ευρώ) και της Πειραιώς (+1,95% στα 0,209 ευρώ).
Φειδωλοί εμφανίζονται οι χρηματιστές για το νέο έτος υπογραμμίζοντας πως πέραν από τις εξελίξεις που σχετίζονται με τα θέματα της ελληνικής οικονομίας – αξιολόγηση, χρέος, συμμετοχή στο QE - προστίθενται και σημαντικοί κίνδυνοι προερχόμενοι από το εξωτερικό και κυρίως από τον εκλογικό κύκλο στην Ευρώπη.
Σύμφωνα με τον Νίκο Χρυσοχοΐδη, Διευθύνοντα Σύμβουλο της Ν. Χρυσοχοΐδης Χρηματιστηριακή ΑΕΠΕΥ το νέο έτος συνοδεύεται από σοβαρές πολιτικές και οικονομικές προκλήσεις για τη συνοχή και λειτουργία της Ε. Ε. οι οποίες στο τρέχον περιβάλλον χαμηλών ρυθμών ανάπτυξης θα μπορούσαν να προκαλέσουν μεγάλη μεταβλητότητα και εκροές από τις Ευρωπαϊκές μετοχές, περιλαμβανομένων και των ελληνικών.
«Και για το 2017 το ασφάλιστρο κινδύνου για την Ελλάδα παραμένει σε υψηλότατο επίπεδο καθιστώντας δυσχερή την ορθή αποτίμηση των εγχώριων αξιών και μόνο μια θετική ροή επενδύσεων και ρευστότητας που μπορεί να προκληθεί από την εντατική προσήλωση στις διαρθρωτικές αλλαγές αλλά και την επανένταξη των Ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας θα μπορούσε να οδηγήσει σε βελτιωμένα επίπεδα αποτίμησης», τονίζει σχετικά ο κ. Χρυσοχοΐδης.
Σύμφωνα με τον Μάνο Χατζηδάκη επικεφαλής ανάλυσης της ΒΕΤΑ ΑΧΕΠΕΥ η μεγάλη εικόνα δείχνει ότι οδεύουμε σε σχηματισμό μακροπρόθεσμης αντιστροφής τάσης και σε αυτό συνηγορεί και η μακροπρόθεσμη χρονοσειρά τάσης των 200 ημερών η οποία μετά από τις 4 Οκτωβρίου παραμένει σταθερά αγορασμένη έχοντας μάλιστα γυρίσει με ανοδική φορά. «Ο σχηματισμός αντιστροφής που βρίσκεται σε εξέλιξη έχει αρκετά φιλόδοξους στόχους κοιτώντας ως τις 860 μονάδες, επίπεδα στα οποία διαπραγματεύονταν ο Γενικός ∆είκτης το Φεβρουάριο του 2015», αναφέρει ο κ. Χατζηδάκης.
Κατά τον ίδιο το αρνητικό σενάριο θα ενεργοποιηθεί σε αλλαγή της μακροπρόθεσμης τάσης σε καθοδική διάσπαση των 590 μονάδων στο οποίο η πρώτη στάση τιμών βρίσκεται στα χαμηλά του δημοψηφίσματος για το Brexit, λίγο πάνω δηλαδή από τις 500 μονάδες. Το σενάριο αυτό δεν είναι πρωτεύων ωστόσο οι μεγάλες διακυμάνσεις που έχουν παρατηρηθεί κατά τα τελευταία χρόνια επιβάλλουν την επισήμανση του.
leica στην ελλαδα
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου